Marifoon is een samenvoeging van de woorden ‘maritiem’ en ‘telefoon’. Een marifoon kopen is niet altijd verplicht, maar in veel gevallen wel. Met een marifoon heeft u contact met andere schepen en bijvoorbeeld de kustwacht, de havenmeester of verkeersposten. Het goed gebruiken van zo’n marifoon draagt bij aan de veiligheid op het water. Dat geldt vooral op vaarwegen waar beroeps- en pleziervaart elkaar kruisen. In dit artikel delen we 5 dingen die u moet weten over het kopen van een marifoons en het gebruik ervan.
- Wanneer is een marifoon kopen verplicht?
Heeft u een pleziervaartuig met een lengte van minder dan 20 meter? Dan hoeft u geen marfifoon aan boord te hebben in Nederland. In België is dat 7 meter. Alle schepen die dus langer zijn dan die 20 meter zijn wel verplicht om een marifoon te hebben. Ook als er een radar aan boord is.
- Marifoon kopen of mobiele telefoon gebruiken?
Heeft u geen marifoon? Dan kunt u natuurlijk uw mobiele telefoon gebruiken in geval van nood. Maar een telefoon standaard gebruiken als marifoon is niet aan te raden. Op het water kan het zo zijn dat u niet overal bereik heeft. Of het kan zijn dat er niemand aan de andere kant opneemt. Een mobiel is er immers voor andere doeleinden dan een marifoon.
Maar er is nog een probleem waar u tegenaan loopt met een mobiele telefoon: schippers in de buurt weten niet dat er een noodsituatie heerst bij u aan boord. U begrijpt dat de kans op snelle en effectieve hulp daardoor een stuk kleiner is dan wanneer u de noodoproep met de marifoon uitzendt. Daarom is het ook echt aan te raden om een marifoon te kopen, mits u die nog niet hebt.
- Certificaat marifonie
Als u een marifoon aan boord hebt, moet er minstens één iemand aan boord beschikken over een basiscertificaat marifonie. Met dit certificaat mag u zowel de vaste- als de handheld marifoon bedienen. Heeft u een combi marifoon met DSC klasse-D? In dat geval is een Marcom-B certificaat verplicht. Ook met een SRC (Short Range Certificate) mag dit. Dit certificaat is speciaal voor de watersport en is eenvoudiger en goedkoper dan het Marcom-B. Om wereldwijd te communiceren (wanneer u dus ook op internationale wateren vaart) heeft u een Marcom-A certificaat nodig. De toets wordt dan ook in het Engels afgenomen.
- Vaste marifoon voor kleine schepen
Er zijn dus diverse marifoons. De beste keuze voor als u een klein schip heeft, is een ‘instapmodel’. Dat houdt in dit geval in dat ze een compact formaat hebben, maar wel alle mogelijkheden van een moderne marifoon bieden. Bij kleine schepen is er vaak niet veel ruimte om een marifoon te installeren. Het ‘instapmodel’ is dus een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
- Marifoon kopen voor de pleziervaart
De handmarifoon is de compactste variant. Het wordt dan ook wel een portofoon genoemd. De handmarifoon is de ideale oplossing voor de pleziervaart. Ze zijn compact en scherp geprijsd. Wel heeft een portofoon een veel beperkter zend- en ontvangstbereik dan een marifoon. Voor de pleziervaart is dit geen probleem, maar gebruik voor lange afstanden is niet mogelijk.